Er der en klar aftale om feriefridage i din virksomhed?

Er der en klar aftale om feriefridage i din virksomhed?

Hos mange arbejdsgivere står det uklart, om medarbejderne har ret til feriefridage. Læs her, om du er forpligtet til at give dine medarbejdere feriefridage, om det er valgfrit samt hvordan en aftale om feriefridage skal udformes.

Rigtig mange virksomheder tilbyder deres medarbejdere 5 ekstra feriedage om året, ofte kaldet den 6. ferieuge eller feriefridage. Men ikke alle ved, at feriefridage ikke er fastlagt af ferieloven og derfor som udgangspunkt er valgfrit for arbejdsgiver at tilbyde.

Feriefridage er ikke lovpligtige

Feriefridage og deres regulering er overladt til aftale mellem arbejdsgiver og medarbejdere. I mange overenskomster er feriefridage og omstændighederne omkring dem beskrevet og dermed aftalt for arbejdsgiver. I tilfælde af, at der ikke foreligger en gældende overenskomst for ansættelsesforholdet, hvilket gør sig gældende i de fleste almindelige funktionæransættelser, beror eventuelle tildelte feriefridage og omstændighederne omkring dem på aftalen på den enkelte arbejdsplads.

Som arbejdsgiver bør man derfor være opmærksom på, om der internt foreligger en klar aftale om afholdelse og udbetaling af feriefridage. Omstændighederne kan med fordel nedfældes i en personalehåndbog, som der kan henvises til i medarbejdernes ansættelseskontrakt. Således kan der foretages fælles ændringer, uden at det nødvendiggør tillæg til samtlige ansættelseskontrakter.

Optjening og afholdelse af feriefridage

I aftalen om feriefridage bør det fremgå, hvordan disse optjenes. Nogle virksomheder ønsker at tildele alle medarbejdere 5 fulde feriefridage ved ferieårets begyndelse. Andre ønsker, at feriefridagene optjenes på lige fod med ferie. Aftalefriheden medfører endvidere, at der ikke nødvendigvis skal tildeles 5 dage, idet mere eller mindre også kan aftales.

Desuden bør det fremgå af aftalen, hvordan feriefridagene skal afholdes, herunder om de kan afholdes timevis eller ved anvendelse af halve eller hele dage.

Udbetaling af feriefridage

Udover ovenstående bør det tydeligt fremgå af aftalen, hvorvidt feriefridagene kan komme til udbetaling, såfremt de ikke er anvendt af medarbejderen ved årets udgang. Herunder skal der gøres opmærksom på, at feriefridage både kan tildeles årligt efter kalenderåret eller efter ferieåret eller noget helt tredje.

Det er væsentligt at have klarhed over, om medarbejderne har ret til at få deres feriefridage udbetalt, og hvilke vilkår der gælder for udbetalingen. Ikke anvendte feriefridage kan komme til udbetaling automatisk eller virksomheden kan kræve, at medarbejderen fremsætter påkrav om udbetaling. Den samme klarhed bør foreligge, i tilfælde af at medarbejderen fratræder i løbet af perioden og ikke har anvendt sine feriefridage.

Internt regelsæt giver tryghed på arbejdspladsen

Du kan mindske komplikationer og misforståelser i virksomheden ved at være bevidst om, hvorvidt din virksomhed er forpligtet til at tilbyde medarbejderne feriefridage, samt ved at tage aktivt stilling til omstændighederne omkring dem.

Et godt og klart internt regelsæt er en tryghed for dig som arbejdsgiver og vil modvirke tvivl hos medarbejderne vedrørende deres rettigheder og forpligtelser.

Hvis du har spørgsmål til noget af ovenstående, er du velkommen til at kontakte os for en drøftelse af, om jeres eventuelle aftale om feriefridage bør opdateres. Vi kan desuden udfærdige en tekst til jeres personalehåndbog om omstændighederne ved afholdelse og udbetaling af feriefridage, samt gennemgå personalehåndbogen med henblik på at påpege eventuelle øvrige områder, hvor en opdatering kan være fordelagtig.

Vil du vide mere?

Kend reglerne hvis du sælger digitale ydelser

Konsulent eller lønmodtager?

Mange virksomheder benytter sig af selvstændige konsulenter fremfor fastansatte medarbejdere. Det giver fleksibilitet både for virksomheden og konsulenten, men hvornår er konsulenten reelt selvstændig?

Brug af firmabil

Mange medarbejdere har firmabil som led i deres ansættelse. Firmabilen er et væsentligt vilkår for ansættelsen, og det skal derfor også fremgå af ansættelsesaftalen eller et tillæg hertil.