Alternative Text
Partner, advokat (L) Bodil Hedeager Ravn

Tre gode grunde til ikke at sidde i uskiftet bo

Selvom du opfylder betingelserne for at sidde i uskiftet bo, kan der være gode grunde til at lade være.

At sidde i uskiftet bo kan være den rette løsning for nogen, men for andre vil det være mere fordelagtigt at skifte med børnene med det samme. Arveretsadvokat Bodil Ravn fra Penta Advokater kommer her med tre gode grunde til ikke at sidde i uskiftet bo.

Tidspunktet for skiftet bestemmer, hvad der skal skiftes

Det er tidspunktet for skiftet, der er afgørende for, hvilken formue der skal skiftes.

Hvis du vælger at sidde i uskiftet bo, men på et senere tidspunkt ønsker at skifte for eksempel for at kunne gifte dig igen, er det formuen på skiftedagen, der tages udgangspunkt i, når børnene skal have arven fra deres førstafdøde forælder. Det vil sige, at såfremt du afdrager på lån i huset og opsparer mere friværdi og derved øger formuen, mens du sidder i uskiftet bo, vil du skulle skifte et højere beløb, end det havde været tilfældet, hvis du havde valgt at skifte med det samme.

- Det er ikke et problem, hvis du sidder i uskiftet bo frem til din død, men hvis du på et tidspunkt ønsker at skifte, eksempelvis for at kunne gifte dig igen, havde det måske været en fordel for dig at skifte med det samme fremfor at sidde i uskiftet bo i en periode, siger advokat Bodil Ravn.

Psykologien skifter

Dét at skifte med børnene kan være forbundet med flere gnidninger, når det gennemføres på et senere tidspunkt, fordi der sker noget rent psykologisk, som årene går.

- Vi oplever, at et skifte typisk forløber mere gnidningsfrit, når det sker umiddelbart efter den ene ægtefælles død. Her står langt de fleste familier sammen i sorgen, og børnene ønsker det bedste for den længstlevende forælder, siger advokat Bodil Ravn og uddyber

- Hvis den længstlevende forælder ønsker at skifte med børnene på et senere tidspunkt eksempelvis for at kunne gifte sig på ny, har psykologien typisk ændret sig i mellemtiden. Tonen er ofte en anden og en del børn går mere op i at sikre sig selv end deres forælder.

Du kan ikke gifte dig igen

På trods af at tanken om at finde sammen med en anden igen og endda gifte dig med vedkommende, ligger dig meget fjernt her og nu, er det en kendsgerning, at vi lever længere og længere, så selvom du for eksempel er i tresserne, når du mister din ægtefælle, har du forhåbentligt et langt liv foran dig, hvor mange ting kan ske.

- Det er ikke unormalt, at vi oplever personer i 70’erne, som kommer og søger rådgivning om skifte, fordi de igen har fundet kærligheden og ønsker at gifte sig, og med en støt stigende levealder vil man forhåbentlig kunne nå at få mange gode år sammen, selvom man møder hinanden i en sen alder. Hvis du vil giftes igen, kræver det dog et skifte, forklarer advokat Bodil Ravn.