Testamente
Med et testamente kan du bestemme over mindst 3/4 af det, du efterlader dig som arv.
Har du sikret dem, der betyder mest?
Det kan være en god idé at oprette et testamente, for de generelle regler i arveloven passer ikke nødvendigvis til din specifikke situation eller dine ønsker. Med et testamente kan du selv være med til at bestemme, hvordan arven efter dig fordeles.
Nogle af reglerne i arveloven kan du ikke komme uden om, selvom du opretter et testamente. Hvis du både er gift og har børn, skal dine børn som minimum have deres tvangsarv efter dig, selvom du ønsker at sikre din ægtefælle bedst muligt. Tvangsarven til børnene er 1/8 af boet efter dig, uanset hvor mange børn du har. Det er nødvendigt at oprette et testamente, hvis du vil ønsker, at dine børn kun skal have deres tvangsarv og ikke halvdelen af arven efter dig, som ellers er dét, arveloven bestemmer.
En ægtefælle har også krav på tvangsarv, som ligeledes udgør 1/8, hvis du har børn. Hvis du kun har enten børn eller ægtefælle, er tvangsarven 1/4. Hvis du har tvangsarvinger, kan du, ved at oprette et testamente, råde over den del af arven, der ikke er tvangsarv – altså 3/4.
Sikring af længstlevende ægtefælle
Hvis du ikke har oprettet et testamente, er gift og du og din ægtefælle har børn sammen eller hver for sig, vil længstlevende i følge arveloven arve halvdelen af dødsboet og førstafdødes børn den anden halvdel til lige deling. Ved at oprette et testamente kan I sikre længstlevende bedst muligt, således at længstlevende i stedet arver 7/8 af boet efter førstafdøde, og førstafdødes børn alene arver den resterende 1/8. Der er altså gode muligheder for at sikre den af jer, der bliver længstlevende.
Sikring af samlevende
Ifølge arveloven arver samlevende ikke hinanden. Hvis du har børn, arver de alt, hvad du efterlader dig. Hvis du ikke har børn, arver dine forældre eller søskende.
Hvis I har valgt at bo sammen, og måske også har børn sammen, er det derfor vigtigt, at I sikrer hinanden, hvis I ønsker, at længstlevende skal kunne blive i huset eller fortsat have råd til bil efter den enes død.
Sikring af arv til en samlever kan kun ske ved oprettelse af testamente.
Vi hjælper dig ved at:
- Rådgive om arvereglerne
- Rådgive om mulighederne ved oprettelse af testamente
- Udarbejde testamentet
- Rådgive om fordeling af dine pensioner
Hvis du er alene uden børn
Hvis du er alene og ikke har børn, vil arven tilfalde dine forældre eller søskende.
Hvis din nærmeste familie er en fætter eller kusine, tilfalder arven i stedet statskassen, hvis boet fordeles efter arvelovens almindelige regler. Men måske ønsker du, at arven efter dig i stedet går til andre? Det kan du løse ved at oprette et testamente.
Da du ikke har børn eller ægtefælle, er der ingen, der har ret til tvangsarv. Du kan derfor frit bestemme over alt, hvad du efterlader dig.
Ved at oprette testamente kan der desuden være mulighed for at spare boafgift for dine arvinger
Få dine ønsker opfyldt bedst muligt
Hos Penta Advokater rådgiver vi dig og hjælper dig med at oprette testamente, så dine ønsker bliver opfyldt bedst muligt.
Hvordan oprettes et testamente?
Der er to former for egentlige testamenter: Et vidnetestamente og et notartestamente.
Vi anbefaler klart notartestamentet, hvis det er muligt, da du her er sikker på, at testamentet kommer frem efter din død.
Derudover vil det være meget svært at få notartestamentet tilsidesat, da notaren har bekræftet, at du har dokumenteret, hvem du er, at du var i stand til at forstå indholdet af testamentet, og at du har accepteret dette. Derfor er denne form for testamente det mest sikre.
Et notartestamente kan laves på følgende måde:
- Du drøfter muligheder og ønsker med advokaten
- Advokaten sender et udkast til din gennemgang og eventuelle spørgsmål afklares
- Når I er enige om formuleringen, gøres to originale eksemplarer klar
- Du tager de to originale eksemplarer med til notaren, hvor du viser legitimation og underskriver eksemplarerne. Når testamentet er underskrevet, er det gyldigt
- Retten opbevarer det ene eksemplar af testamentet og gemmer det digitalt. De registrerer desuden, at testamentet er oprettet under dit cpr-nr.
- Du får det andet eksemplar med hjem
Få rådgivning før oprettelsen
Vi anbefaler, at du får rådgivning af en advokat, som kender regler og faldgruber på området, og som derfor kan rådgive dig om muligheder og konsekvenser ved de forskellige muligheder. På den måde kan du få hjælpe til at sikre, at testamentet tager højde for det, der er vigtigt for dig.
Bestil et gratis og uforpligtende opkald
Udfyld formularen og vi kontakter dig hurtigst muligt – forhåbentlig allerede i dag.
Vores advokater står klar til at hjælpe dig
Seneste nyheder og viden om Testamente Særeje Fuldmagter
Gratis individuelt møde om fremtidsfuldmagter og testamenter
Vi holder gratis møder i september og oktober, hvor du kan booke et individuelt og uforpligtende møde om fremtidsfuldmagt og/eller testamente.
Bør man vælge en advokat til at hjælpe med udarbejdelsen af en fremtidsfuldmagt?
De seneste 2023 tal fra Familieretshuset viser, at godt hver femte fremtidsfuldmagt bliver afvist i Familieretshuset.
Fremtidsfuldmagten bør gennemgås løbende
De seneste tal fra Familieretshuset viser, at godt hver tredje ansøgning i 2022 blev afvist, da man ønskede at aktivere fremtidsfuldmagten.