Fremtidsfuldmagt
Har du overvejet, hvem der skal kunne træffe beslutninger på dine vegne, hvis du ikke længere selv kan? Vi kan hjælpe dig med at udarbejde en fremtidsfuldmagt, der varetager dine interesser.
Få tryghed med en fremtidsfuldmagt
Med en fremtidsfuldmagt kan du selv bestemme, hvem der skal kunne træffe beslutninger på dine vegne, hvis du ikke længere er i stand til det. I en fremtidsfuldmagt kan du bestemme, hvem der skal varetage både dine personlige og økonomiske forhold.
Hvis du kommer ud for en ulykke, bliver dement eller på anden måde mister evnen til at træffe egne beslutninger, er det nødvendigt, at andre kan træffe dem for dig. Med en fremtidsfuldmagt bestemmer du, hvem der skal handle på dine vegne og sikre dine interesser.
Hos Penta Advokater kan vi som din advokat hjælpe dig ved at:
- Rådgive om fuldmagtsreglerne
- Udarbejde fremtidsfuldmagten
- Registrere fremtidsfuldmagten i fremtidsfuldmagtsregisteret
Vi sørger for at de ønsker, du har til hvem der skal kunne bestemme på dine vegne og på hvilke vilkår, bliver nedskrevet og fuldmagten oprettet på den rigtige måde, så, så du kan have tryghed for fremtiden.
Sådan fungerer fremtidsfuldmagten
I fremtidsfuldmagten kan du både bestemme, hvem der skal varetage dine personlige forhold, og hvem der skal varetage dine økonomiske forhold. Ved at udpege nogen til at træffe beslutninger på dine vegne, kan du vælge den eller dem, du mener, vil varetage dine forhold bedst. Det kan for eksempel være i forhold til administration af dine konti og valg af plejehjem.
En fremtidsfuldmagt kan også sikre din ægtefælle handlefrihed i forhold til salg af jeres fælles bolig. Hvis du og din ægtefælle ejer en bolig, kan han/hun som udgangspunkt ikke sælge boligen uden din underskrift. Det vil sige, at hvis du ikke er i stand til at skrive under, vil din ægtefælle være ”låst” i forhold til et boligsalg, selvom det måske vil gavne jer begge at få solgt boligen. Med en fremtidsfuldmagt kan du udpege en til at varetage dine økonomiske forhold, hvis du senere måtte blive ude af stand til det. Dermed kan I undgå problemstillinger som denne.
En fremtidsfuldmagt træder først i kraft, hvis du ikke længere selv er i stand til at varetage dine interesser. Det betyder, at du ikke kan ændre indholdet af fremtidsfuldmagten, når denne først er trådt i kraft. Derfor bør du søge rådgivning forud for oprettelsen. I mange tilfælde kan en fremtidsfuldmagt være et bedre alternativ til værgemål, bl.a. fordi du selv har indflydelse på, hvem der skal træffe beslutningerne. Du kan læse mere om forskellen på en fremtidsfuldmagt og et værgemål nederst på siden.
Valg af en betroet fuldmægtig
Når du opretter en fremtidsfuldmagt, er valget af din betroede fuldmægtig af største betydning. En betroet fuldmægtig vil være din repræsentant, når du ikke længere selv kan varetage dine interesser.
Det er vigtigt, at du vælger en person, du har fuld tillid til, da denne person vil kunne indgå aftaler på dine vegne. Det kan være et familiemedlem eller en nær ven. Du kan også vælge flere fuldmægtige, som skal varetage forskellige opgaver. En fuldmægtig skal være i stand til at træffe vigtige beslutninger på dine vegne og håndtere komplekse sager, hvis det måtte blive nødvendigt.
Du bør tale åbent med den valgte person for at sikre, at vedkommende forstår ansvaret og er villig til at påtage sig opgaven – og har kendskab til at vedkommende sættes ind som fuldmægtig og dermed kan søge om at fuldmagten sættes i kraft, hvis behovet skulle opstå.
Valget af den rette person vil give dig den tryghed og sikkerhed, du fortjener for fremtiden.
Sådan oprettes en fremtidsfuldmagt
Når du beslutter dig for at oprette en fremtidsfuldmagt, er det vigtigt at konsultere en erfaren advokat. Hos Penta Advokater hjælper dig med at afklare muligheder og ønsker, herunder belyse fordele og ulemper ved de forskellige muligheder og herefter med at udforme fuldmagten, så den nøje afspejler dine ønsker og behov.
Indledende rådgivning
Indledende rådgivning starter med en grundig forståelse af din unikke situation. Som din advokat lægger vi vægt på at opfange alle detaljer, så intet bliver overset. Denne fase er afgørende for at sikre, at fuldmagtens indhold afspejler dine specifikke ønsker og behov.
Udarbejdelse af fuldmagten
Når den indledende rådgivning er gennemført, begynder processen med at udarbejde selve fremtidsfuldmagten. Som din advokat sørger vi for, at fremtidsfuldmagten indeholder alle nødvendige oplysninger og detaljer. Vi foretager også en grundig juridisk gennemgang for at sikre, at dokumentet er i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Registrering i fremtidsfuldmagtsregisteret
Når det er afklaret, hvad indholdet i fremtidsfuldmagten skal være, og hvordan dette skal formuleres, registreres fuldmagten i fremtidsfuldmagtsregisteret og skal så underskrives digitalt af fuldmagtsgiver med MitID. Herefter skal fuldmagtsgiver vedkende sig fuldmagten hos en notar, der bl.a. skal påse, at fuldmagtsgiver er i stand til at handle fornuftsmæssigt og forstår, hvad fremtidsfuldmagten går ud på.
Hvis fuldmagtsgiver er fritaget for at modtage digital post fra det offentlige, kan fuldmagtsgiver i stedet underskrive og vedkende sig fuldmagten ved personligt fremmøde hos Familieretshuset.
Ikrafttrædelse af fremtidsfuldmagten
Ikrafttrædelse af fremtidsfuldmagten sker først, hvis du ikke længere er i stand til at handle på dine egne vegne. Det er dog hverken dig selv som fuldmagtsgiver eller dine fremtidsfuldmægtige, der bestemmer, hvornår fremtidsfuldmagten skal træde i kraft.
Det er Familieretshuset, der behandler spørgsmål om ikraftsættelse af fremtidsfuldmagten efter ansøgning herom. For at få sat fuldmagten i kraft kræver det, at der foreligger en lægeerklæring, der dokumenterer, at du ikke længere selv kan varetage dine interesser.
Familieretshuset påser betingelserne og træffer afgørelse om ikrafttrædelse. Herefter bliver fremtidsfuldmagten tinglyst, så alle har adgang til at se den, herunder se hvem der er fuldmægtig, og hvilke dispositioner fuldmægtigen er berettiget til at foretage.
Få rådgivning før oprettelsen
Vi anbefaler, at du får rådgivning af en advokat, som kender regler og faldgruber på området, og som derfor kan rådgive dig om muligheder og konsekvenser ved de forskellige muligheder. På den måde kan du få hjælp til at sikre, at fremtidsfuldmagten tager højde for det, der er vigtigt for dig og oprettes korrekt.
Når først du er blevet svækket, kan du ikke oprette en fremtidsfuldmagt eller ændre en allerede oprettet fremtidsfuldmagt. Vi anbefaler dig derfor at tage stilling og få oprettet en fremtidsfuldmagt, før det eventuelt er for sent og at sørge for nøje at overveje indholdet af fremtidsfuldmagten samt søge rådgivning forud for oprettelsen.
Hos Penta Advokater står vi klar med professionel rådgivning og kan hjælpe med såvel udarbejdelse og oprettelse af din fremtidsfuldmagt
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er en fremtidsfuldmagt?
En fremtidsfuldmagt er et juridisk dokument, der giver en betroet person (eller flere personer) retten til at træffe beslutninger på dine vegne, hvis du en dag bliver ude af stand til at træffe dine egne beslutninger. Den eller de valgte fuldmægtige kan dermed sikre, at dine personlige og økonomiske interesser bliver varetaget ordentligt.
Hvad er forskellen på en fremtidsfuldmagt og et værgemål?
I en fremtidsfuldmagt beslutter du selv, mens du stadig er i stand til at træffe beslutninger om egne forhold, hvem der skal handle på dine vegne. Den aktiveres først, når du ikke længere kan tage dig af dig selv, og aktiveringen kræver en lægeerklæring samt godkendelse af Familieretshuset.
Et værgemål etableres af myndighederne, hvis du ikke længere kan træffe egne beslutninger, og du ikke har oprettet en fremtidsfuldmagt. Her udpeger Familieretshuset en værge, som får ansvaret for at træffe beslutninger på dine vegne.
Kort sagt giver en fremtidsfuldmagt dig muligheden for selv at bestemme, hvem der skal træffe beslutninger for dig, mens et værgemål er en myndighedsbeslutning.
En anden forskel er at fremtidsfuldmagten aktiveres én gang for alle, hvis du bliver ude af stand til selv at handle, mens et værgemål kun bliver iværksat for lige præcis de beslutninger der er brug for på det aktuelle tidspunkt. Det kan derfor være nødvendigt at søge om udvidelse af værgemål af flere omgange, efterhånden som behovet måtte ændre sig.
Endelig er der forskel i, hvordan den der udpeges kan varetage opgaverne. Sker det i henhold til en fremtidsfuldmagt, kan fuldmægtigen agere og træffe beslutninger ud fra hvad der er bestemt i fremtidsfuldmagten og der føres ikke kontrol med disse beslutninger fra det offentliges side. Ved et værgemål føres kontrol fra det offentlige, hvilket bl.a. indebærer, at væsentlige beslutninger, som værgen træffer, skal godkendes af det offentlige. Dette indebærer selvfølgelig en ekstra sikkerhed for at den person, som du ikke selv har udpeget, men som er valgt af det offentlige, træffer beslutninger, som er gode for dig – men det indebærer også en noget tungere sagsproces, end det er tilfældet, når der træffes beslutninger i henhold til en fremtidsfuldmagt.
Hvem kan have gavn af en fremtidsfuldmagt?
En fremtidsfuldmagt kan være relevant for alle voksne. Den sikrer, at en betroet person kan varetage dine økonomiske og personlige forhold, hvis du en dag ikke selv er i stand til at tage stilling. Dermed bevares dine interesser på bedst mulig måde, uden at det bliver nødvendigt med et værgemål.
Hvilke forhold kan omfattes af en fremtidsfuldmagt?
En fremtidsfuldmagt kan omfatte både økonomiske forhold og personlige anliggender. Det kan f.eks. være beslutninger om boligforhold, investeringer og sundhedsmæssige spørgsmål.
Hvem kan man udpege som fuldmægtig?
Man kan vælge en eller flere personer, man har tillid til, såsom nærmeste pårørende, ægtefælle, børn eller venner. På tidspunktet for udpegelsen som fuldmægtig skal fuldmægtigen være myndig.
De fuldmægtige kan indsættes som sideordnede eller subsidiære – altså alternative – fuldmægtige.
Kan man ændre eller tilbagekalde en fremtidsfuldmagt?
Fuldmagtsgiveren kan ændre og tilbagekalde en fremtidsfuldmagt, så længe fuldmagtsgiveren er ved sin fulde fornuft. Det er ikke muligt at ændre i indholdet, efter fremtidsfuldmagten er trådt i kraft.
Hvornår træder fremtidsfuldmagten i kraft?
Fremtidsfuldmagten træder først i kraft, når fuldmagtsgiveren ikke længere er i stand til at handle fornuftsmæssigt og efter egne interesser. Der skal i så fald sendes en anmodning til Familieretshuset for at sætte fremtidsfuldmagten i kraft.
Hvorfor er det vigtigt at få rådgivning fra en fremtidsfuldmagt advokat?
En specialiseret advokat kan bistå med at sikre, at fremtidsfuldmagten lever op til alle juridiske krav og præcist beskriver dine ønsker. Den kan tage højde for alternative løsninger, hvis noget ikke bliver helt som forventet eller forudsat. Det minimerer potentiel risiko for fremtidige konflikter og sikrer, at fremtidsfuldmagten træder i kraft gnidningsfrit, når der er behov for det.
Hvordan sikrer man, at fremtidsfuldmagten er juridisk gyldig?
Det er essentielt at få fremtidsfuldmagten registreret korrekt hos myndighederne og vedkendt, for at den har juridisk gyldighed. Som din advokat kan vi sikre, at hele processen foregår korrekt og uden fejl, hvilket skaber sikkerhed for, at dine interesser kan varetages, hvis fremtidsfuldmagten sættes i kraft.
Podcast om fremtidsfuldmagter
Bestil et gratis og uforpligtende opkald
Udfyld formularen og vi kontakter dig hurtigst muligt – forhåbentlig allerede i dag.
Vores advokater står klar til at hjælpe dig
Seneste nyheder og viden om Testamente Særeje Fuldmagter
Gratis individuelt møde om fremtidsfuldmagter og testamenter
Vi holder gratis møder i september og oktober, hvor du kan booke et individuelt og uforpligtende møde om fremtidsfuldmagt og/eller testamente.
Bør man vælge en advokat til at hjælpe med udarbejdelsen af en fremtidsfuldmagt?
De seneste 2023 tal fra Familieretshuset viser, at godt hver femte fremtidsfuldmagt bliver afvist i Familieretshuset.
Fremtidsfuldmagten bør gennemgås løbende
De seneste tal fra Familieretshuset viser, at godt hver tredje ansøgning i 2022 blev afvist, da man ønskede at aktivere fremtidsfuldmagten.