Undgå at dine ansættelsesklausuler er ugyldige

Undgå at dine ansættelsesklausuler er ugyldige

1. januar 2016 trådte en ny lov om ansættelsesklausuler i kraft. Alle nye klausuler skal opfylde betingelserne i loven, da de ellers vil være ugyldige. Få overblik over de vigtigste ændringer her.

Begrebet ’ansættelsesklausuler’ dækker over følgende typer af klausuler:

  • Jobklausuler
  • Kundeklausuler
  • Konkurrenceklausuler

Virksomheders brug af ansættelsesklausuler begrænses af loven

Den nye lov trådte i kraft d. 1. januar 2016 og gælder alle lønmodtagere. Forudsætningen for brugen af klausuler er, at medarbejderen har en ”helt særligt betroet stilling”. Arbejdsgiveren skal i ansættelseskontrakten beskrive, hvad der gør, at medarbejderen er en helt betroet medarbejder. Derudover skal klausulerne altid være aftalt skriftligt og indeholde en aftale om kompensation.

– Overordnet betyder den nye lov, at man som virksomhed må indstille sig på, at man ikke kan binde sine medarbejdere på samme måde som tidligere, men set i et bredere perspektiv skulle de nye regler gerne føre til øget mobilitet og vidensdeling, hvilket kommer alle til gode, inklusiv ens egen virksomhed, siger advokat Johnny Norup.

Loven betyder blandt andet at;

  • Jobklausuler forbydes, med mindre de sker i forbindelse med vikarvirksomhed og virksomhedsoverdragelser
  • Ved kundeklausuler skal arbejdsgiveren udarbejde en skriftlig liste over de virksomheder, der er omfattet af kundeklausulen. Kun kunder, som medarbejderen har været i kontakt med i de sidste 12 måneder, kan fremgå af listen
  • Såvel konkurrence- som kundeklausuler først kan anvendes, når medarbejderen har opnået 6 måneders anciennitet, og klausulerne højst kan have en varighed på 12 måneder efter medarbejdernes fratrædelse

Kompensation for ansættelsesklausuler

– Indførelsen af den nye lov betyder, at ansættelsesklausuler vil være dyrere for virksomhederne end tidligere, da kompensationen er højere, og der ikke længere vil være fuld modregningsret i anden lønindkomst, siger advokat Johnny Norup og tilføjer

– Som virksomhed bør man derfor overveje behovet for klausuler nøje, herunder om det er tilstrækkeligt med en klausul på et halvt i stedet for et helt år.

Med indførelsen af den nye lov om ansættelsesklausuler, skal klausulerne kompenseres således;

  • Korte klausuler på op til 6 måneder skal kompenseres med minimum 40 % af lønnen pr. måned på fratrædelsestidspunktet
  • Lange klausuler på op til 12 måneder skal kompenseres med minimum 60 % af lønnen pr. måned på fratrædelsestidspunktet Hvis medarbejderen får passende arbejde, gælder følgende;
  • Korte klausuler skal kompenseres med minimum 16 % af lønnen fra den 3. til den 6. måned
  • Lange klausuler skal kompenseres med minimum 24 % af lønnen fra den 3. til den 12. måned

Vil du vide mere?

Kend reglerne hvis du sælger digitale ydelser

Konsulent eller lønmodtager?

Mange virksomheder benytter sig af selvstændige konsulenter fremfor fastansatte medarbejdere. Det giver fleksibilitet både for virksomheden og konsulenten, men hvornår er konsulenten reelt selvstændig?

Brug af firmabil

Mange medarbejdere har firmabil som led i deres ansættelse. Firmabilen er et væsentligt vilkår for ansættelsen, og det skal derfor også fremgå af ansættelsesaftalen eller et tillæg hertil.