At blive stævnet i en civil retssag kan virke uoverskueligt – især hvis man ikke før har haft kontakt med retssystemet.
Uanset om du er privatperson eller erhvervsdrivende, er det vigtigt at reagere hurtigt og korrekt, når du modtager en stævning.
I denne artikel får du et overblik over, hvad der sker, når du bliver sagsøgt, og hvordan du bedst griber situationen an.
Forkyndelse
Hvis du har modtaget en besked i din e-Boks om, at du er blevet sagsøgt, sker det som led i en forkyndelse. Det betyder, at retten har givet dig meddelelse om, at der er anlagt sag mod dig.
Civilretlige sager behandles digitalt via domstolenes sagsportal, og som sagsøgt skal du derfor kvittere for modtagelsen af stævningen i portalen. Gør du ikke det, kan retten sende en stævningsmand ud til din adresse for at sikre, at du har modtaget stævningen.
Når forkyndelsen er gennemført, får du en frist til at indsende dit svar – et såkaldt svarskrift. I svarskriftet kan du fremføre dine indsigelser mod kravet og vedlægge relevante dokumenter.
Det er afgørende, at fristen for indlevering af svarskrift overholdes. Hvis ikke, kan retten afsige dom uden yderligere høring af dig – og dermed i overensstemmelse med det krav, modparten har fremsat. Dette betegnes en udeblivelsesdom.
Sager i den forenklede proces (sager under 100.000 kr.)
Hvis det økonomiske krav i sagen er under 100.000 kr., behandles sagen typisk efter reglerne om den forenklede proces.
Her er proceduren tilrettelagt, så det ikke er nødvendigt at sagen føres af en advokat. Retten har pligt til at vejlede dig som part i sagen, og dommeren vil forestå sagens forberedelse.
Du har desuden mulighed for at kontakte retten med dine spørgsmål om sagens gang og procedurer. Dette gør den forenklede proces mere tilgængelig – især for privatpersoner og mindre virksomheder, der ønsker at føre sagen selv.
Sager over 100.000 kr.
Ved sager der omhandler et større økonomisk krav (over 100.000 kr.) kan du stadig vælge at føre sagen selv, men vi anbefaler, at du får professionel rådgivning.
Disse sager er ofte mere komplekse – både juridisk og bevismæssigt – og det kan have store økonomiske konsekvenser at tabe sagen. Herunder vil du som den tabende part ofte blive pålagt at betale sagens omkostninger, herunder også modpartens eventuelle omkostninger til advokat.
Derfor bør du som udgangspunkt kontakte en advokat, der kan vurdere dine muligheder, hjælpe med at udforme dit svarskrift og repræsentere dig under retssagen.
Retshjælpsforsikring og fri proces
Mange er ikke klar over, at deres almindelige indbo- eller erhvervsforsikring ofte indeholder en retshjælpsforsikring, som kan dække en stor del af udgifterne til advokatbistand i en civil sag. Det er derfor en god idé at kontakte dit forsikringsselskab eller din advokat for at undersøge, om du er dækket.
Hvis du opfylder visse økonomiske betingelser, kan du også søge om fri proces, hvor staten dækker sagsomkostningerne. En advokat kan hjælpe dig med ansøgningen og vurdere dine chancer for at få tilkendt fri proces.
Har du brug for juridisk hjælp?
Hos Penta Advokater har vi specialister inden for de fleste fagområder med stor erfaring i civile retssager – både for private og virksomheder. Vi bistår gerne med rådgivning fra start til slut og kan hjælpe dig med at søge retshjælpsdækning eller fri proces, hvis betingelserne er opfyldt.