Overvejelser ved designbeskyttelse

Har du overvejet at få dine designrettigheder beskyttet?

Forestil dig at du har fået en god idé og udviklet et nyt og spændende design, som du ønsker at markedsføre og sælge i Danmark, EU eller andre verdenslande. For at få mest muligt ud af din idé og dit design bør du få designet beskyttet. Læs her hvordan du gør.

Hvad er designbeskyttelse?

Med en designbeskyttelse beskytter du dit produkts udseende og forhindrer konkurrenter i at efterligne, kopiere eller misbruge din designidé.

Du kan designbeskytte hele dit produkts udseende eller enkelte dele af det, og der er brede rammer for, hvad der kan være genstand for designbeskyttelse.

Fordelene ved designbeskyttelse

  • Designbeskyttelse giver investorerne sikkerhed for, at dit produkt er individuelt og beskyttet: På den måde kan du lettere tiltrække kapital.
  • Designbeskyttelse forhindrer efterligninger af dit produkt: Hvis andre krænker dit design, står du betydeligt stærkere med et registreret design.
  • Du kan handle med din designrettighed: Du behøver ikke selv at producere designet for at tjene penge på det. I stedet kan du sælge rettighederne til produktionen af dit design eller licensere det til andre virksomheder mod betaling.

Designregistreringer beskyttes i op til 25 år.

Krav til designbeskyttelse

Før du kan søge om designbeskyttelse, er der nogle krav, der skal være opfyldt:

  • Designet være nyt. Det er tilfældet, hvis designet ikke ligner eksisterende designs på markedet.
  • Designet være særligt. For at beskytte dit design skal det have individuel karakter. Det betyder, at det skal adskille sig klart fra eksisterende produkter på markedet.

Indledende overvejelser

Inden du vælger at lade dit design registrere, bør du gøre dig nogle indledende overvejelser.

  • Hvor har du brug for beskyttelse?
    Designbeskyttelse kan søges i enkelte lande eller i hele Europa på én gang. Det er en god idé at søge beskyttelse i hele EU, hvis du har planer eller drømme om at lancere dit design uden for Danmark. Mange vælger også at søge beskyttelse i hele EU, da prisen på ansøgningsgebyret for beskyttelse i EU ikke er væsentligt højere end prisen for beskyttelse i Danmark.
  • Er der registreret et lignende design?
    Designrettigheder beskyttes efter først-til-mølle-princippet. Hvis der er andre, der allerede har registreret eller offentliggjort et lignende design, kan du ikke opnå beskyttelse. Inden du bruger penge på at søge beskyttelse, er det derfor en god idé at undersøge, om dit design er i konflikt med andre offentliggjorte designs. Det er vigtigt, at du laver en bred søgning. Alle tidligere offentliggjorte designs – uanset om de er registreret eller ej og uanset om registreringerne er aktive eller udløbet – kan udgøre en hindring for beskyttelse.
  • Hvilken produktkategori skal dit design registreres i?
    Designrettigheder registreres i forskellige kategorier alt efter produkttype. Inden du igangsætter registreringsprocessen, bør du gøre dig nogle overvejelser om, hvilken produktkategori dit design skal registreres i.

Skal vi hjælpe dig med designbeskyttelse?

Hos Penta Advokater kan vi bistå med rådgivning om og registrering af designs. Vi er klar til en uforpligtende drøftelse om dine muligheder for at opnå designregistrering, uanset hvor du er i dine overvejelser. Kontakt os for nærmere information om, hvordan vi kan hjælpe.

Vil du vide mere?