Nye tobaks- og alkoholregler for unge under 18 år

Som en central del af en ny forebyggelsesplan målrettet børn og unge bliver alkoholprocenten sat ned fra 16,5% til 6% for unge på 16 og 17 år. Det betyder, at unge fra 16-17 år maksimalt kan købe alkohol med op til 6%.

Aftalen indebærer desuden, at en dåse med nikotinposer kommer til at stige med 12 kroner og dermed koster det samme som cigaretter. Man ønsker at gøre nikotinposer mindre attraktive ved, at de kun må smage af tobak eller mentol. Baggrunden for initiativet er, at alt for mange unge er begyndt med nikotinposer, der ifølge Statens Institut for Folkesundhed kan være stærkt afhængighedsskabende og påvirke hjernen. Deres undersøgelse viser, at over en tredjedel af de 15-29-årige bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt dagligt eller lejlighedsvist.

Bag den nye forebyggelsesplan står regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Alternativet, hvis formål med aftalen er at bidrage til at skabe rammerne om en kultur, der i mindre grad er præget af rusdrikning. Med planen følger knap en halv milliard kroner i årene 2024-2028 og herefter 85 millioner kroner hvert år fremover til at få 30 forskellige initiativer til at blive til virkelighed. Pengene kommer primært fra Statens indtægt ved at hæve prisen på nikotinposer.

Højere bøder for ulovligt salg

Partierne bag aftalen er enige om, at der skal være hårdere konsekvenser, når aldersgrænserne ikke overholdes. Derfor vil Sikkerhedsstyrelsen fremover få flere ressourcer til at kontrollere ulovligt salg af nikotinprodukter og alkohol til unge under 18 år. Dette omfatter blandt andet de såkaldte ”mystery shoppere”, som skal foretage kontrolkøb med hjælp fra unge forbrugere.

Desuden skal bøden for at overtræde reglerne sættes op, så det kommer til at koste 50.000 kr., første gang en butik bliver taget i at sælge nikotin, tobak og alkohol til unge under aldersgrænsen. Tredje gang skal der være mulighed for, at butikken fratages muligheden for at sælge produktet i et år.

Forbud mod salg af alkohol i særlige zoner

Selvom det allerede er forbudt for udskænkningssteder at sælge alkohol til personer under 18 år, så er det stadig nemt for unge at handle alkohol og tobak i kiosker eller supermarkeder, når de er ude i nattelivet. Derfor vil aftalepartierne indføre et forbud mod salg i tidsrummet 22-8. Forbuddet kommer kun til at gælde i de såkaldte nattelivszoner, som udpeges af politiet. Det vil typisk være i områder med mange beværtninger.

Ikrafttræden

Partierne bag aftalen har ikke sat en dato for, hvornår de nye initiativer træder i kraft, men i aftaleteksten står der, at de forventer, at der vil blive fremsat ny lovgivning i løber af 2024.

Søger du rådgivning om de nye regler for tobak og alkohol?

Hvis du har spørgsmål til artiklen, eller har brug for vejledning om den nye lovgivning, så er du velkommen til at kontakte advokat Casper Mogensen for en uforpligtende drøftelse af, hvordan vi kan hjælpe dig.

Vil du vide mere?

Ændringer ved inkasso og gældsinddrivelse

Fra den 15. juni 2024 er der trådt nye ændringer i kraft omkring inkasso og gældsinddrivelse. I 2023 lykkes det Gældsstyrelsen at inddrive offentlig gæld for 14 milliarder kroner fra borgere og virksomheder.