Få styr på retningslinjerne for brug af firmabilen – arbejdsmæssigt og privat.
Mange medarbejdere har firmabil (forstået som en bil, der også bruges af medarbejderen privat) som led i deres ansættelse. Firmabil er et væsentligt vilkår for ansættelsen, og det skal derfor også fremgå af ansættelsesaftalen eller et tillæg hertil.
Udgangspunktet i firmabilordninger er, at arbejdsgiveren betaler for alle udgifter til bilens drift, dvs. brændstof, forsikringer, afgifter og reparationer mv.
Adgangen til firmabil er ofte helt afgørende for, at medarbejderen overhovedet kan passe sit arbejde. Samtidig er der tale om en betydelig investering og udgift for arbejdsgiveren. Alligevel ses det ofte, at der ikke mellem medarbejderen og arbejdsgiveren er fastlagt særlige retningslinjer for, hvordan bilen må bruges. Det kan give anledning til misforståelser og konflikter, og også føre til tvister. Det kan man undgå ved at sørge for, at der er klare aftaler mellem parterne.
Hvilken bil må man køre i?
Til en start kan det være på sin plads få afstemt forventningerne til den bil, som medarbejderen skal have. Hvad må den koste? Skal/må det være en elbil, eller er en dieselbil også ok? Hvis man vælger en elbil, betaler arbejdsgiveren så også for opsætning af lader ved medarbejderens bopæl og tegner abonnement om opladning? Måske der også bør være en bestemmelse om, hvornår bilen skal udskiftes (f.eks. efter 3 år eller et bestemt antal kilometer).
Hvor må medarbejderen køre hen?
Det kan være, at arbejdsgiveren ikke ønsker, at medarbejderen skal bruge firmabilen til ferieture, eller i hvert fald ikke må bruge bilen ved privat kørsel i udlandet. Det bør i givet fald også fremgå af aftalen mellem parterne. Det kan også være, at der er bestemte lande, som man ikke må køre i.
Vanvidskørsel
For nogle år siden blev reglerne om vanvidskørsel skærpet, og der sker nu jævnligt konfiskation af biler på grund af voldsomme hastighedsovertrædelser og hensynsløs kørsel og/eller kørsel med alkohol eller narkotika i blodet.
Hvis firmabilen konfiskeres, hænger arbejdsgiveren på regningen. Det kan være en dyr fornøjelse. Derfor kan det være en god idé, at man i aftaleforholdet med medarbejderen for det første indskærper, hvem der egentlig må køre bilen (det kan f.eks. begrænses til medarbejderens husstand), og at medarbejderen har det fulde erstatningsansvar, hvis han selv (eller hans husstand) kører vanvidskørsel, eller hvis han har lånt bilen ud til en udefrakommende. Der er faktisk også efter retspraksis en snæver mulighed for, at konfiskation helt kan undgås, hvis arbejdsgiveren kan dokumentere, at man har gjort hvad man kan for at hindre, at vanvidskørsel sker – hvilket i praksis betyder, at der er fastsat meget klare retningslinjer for brug af firmabilen.
Det kan også med fordel fremgå, at brug af bilen i strid med retningslinjerne og vanvidskørsel generelt kan få ansættelsesmæssige konsekvenser.
Hvad sker der med firmabilen når medarbejderen fratræder?
Hvis medarbejderen enten selv opsiger sin stilling eller opsiges af arbejdsgiveren, og medarbejderen fritstilles, kan arbejdsgiveren have et ønske om, at medarbejderen straks afleverer bilen (mod kompensation for den skattemæssige værdi) enten for at undgå ”misbrug” af bilen eller fordi bilen skal bruges af en anden medarbejder.
Det er altid en god idé, at det direkte af ansættelsesaftalen fremgår, at arbejdsgiveren kan kræve bilen returneret ved fritstilling, så man undgår diskussioner herom.
Hvis medarbejderen bortvises, skal bilen altid afleveres straks.
Hvor skal retningslinjerne fremgå?
Retningslinjerne for brug af firmabil kan skrives direkte ind i ansættelsesaftalen, eller der kan laves et tillæg til en eksisterende aftale.
Hvis der håndteres mange firmabiler i virksomheden, kan det anbefales, at retningslinjerne fastsættes i personalehåndbogen eller i øvrigt som en generel firmapolitik.
Har du spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål vedrørende ansættelsesret, er du velkommen til at kontakte vores advokater Mikael Marstal og Casper Mogensen, for en uforpligtende drøftelse af, hvordan vi kan hjælpe dig.