Advokatforbehold ved boligkøb

Derfor skal du have et advokatforbehold, når du køber fast ejendom

Med en advokat på sidelinjen har du en sparringspartner igennem hele købsprocessen, som udelukkende varetager dine interesser.

Ejedomsmæglerens salær betales af sælger og han/hun varetager som udgangspunkt sælgers interesser. Som køber kan det være en god idé at få rådgivning af en, som ikke har en interesse i, at en specifik bolig bliver solgt, men som udelukkende varetager dine interesser. Det er her, advokaten og advokatforbeholdet kommer ind i billedet.

For langt de fleste er køb af fast ejendom en af livets største investeringer. Samtidig har de færreste den fornødne indsigt i købsprocessen og eventuelle faldgruber. Advokatforbeholdet kan derfor være afgørende, hvis købet skal foretages med ro i maven og uden ubehagelige overraskelser.

Det betyder advokatforbehold

Når du skriver under på en købsaftale som forbruger, har du en fortrydelsesfrist på 6 hverdage i henhold til lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom. Hvis sælger er en privatperson, vil det i henhold til loven koste dig 1% af købesummen, hvis du i løbet af de 6 hverdage fortryder købet.

Hvis du – inden du skriver under på købet – har fået tilføjet et advokatforbehold til købsaftalen, er købsaftalen imidlertid betinget af advokatens godkendelse af handlen.

Med et advokatforbehold har du og advokaten, efter at underskriften er sat, en frist som fremgår af forbeholdet til at fremkomme med eventuelle betingelser, eller til at træde tilbage fra handlen.

Hvis du og advokaten drøfter forhold ved ejendommen, som medfører, at du ikke længere ønsker at købe den, kan du således fortryde igennem advokaten. Hvis du fortryder købet i forbindelse med gennemgangen med advokaten, undgår du at skulle betale en godtgørelse til sælger.

Advokaten er din sparringspartner

De fleste købsaftaler indgås på ejendomsmæglerens standardskabelon. Det betyder, at det er vigtigt, at aftalen er tilpasset korrekt i forhold til vilkår eller ejendomme, som ikke nødvendigvis er standard.

– Når vi gennemgår købsaftalen og alle handlens bilag, ser vi blandt andet på samspillet mellem husets rapporter og det fremlagte ejerskifteforsikringstilbud og gennemgår ejendommens deklarationer, lige som vi vil drøfte tinglysning og økonomi. Efter gennemgangen og drøftelserne sender jeg en godkendelsesskrivelse til sælger eller ejendomsmægleren, siger advokat Kristina Søgaard.

Godkendelsen kan ske på to måder:

  1. Købsaftalen godkendes uden forbehold
  2. Købsaftalen godkendes med konkrete forbehold, som er aftalt mellem dig og advokaten

Den tredje mulighed er, at købsaftalen ikke godkendes.

– Med en advokat med på sidelinjen, har du en sparringspartner igennem hele processen, som udelukkende varetager dine interesser. Vi bistår dig i forbindelse med tinglysning, overtagelse og refusionsopgørelse, indtil skødet er anmærkningsfrit, forklarer Louise Møller Christensen.

Er du i tvivl om noget i forbindelse med køb af bolig?

Står du over for at skulle købe en bolig, og har du spørgsmål? Så kontakt en af vores advokater, og få et uforpligtende svar på, hvordan vi kan hjælpe dig.

Vil du vide mere?

Stormflod og skade på fast ejendom

Mange ejere af huse og sommerhuse langs den danske østkyst risikerer i de kommende dage, at deres hus bliver oversvømmet, som følge af den værste stormflod i mere end 110 år.