Dine, mine, vores børn – hvem arver så?

Dine, mine, vores børn – hvem arver så?

Knap halvdelen af alle ægteskaber ender med skilsmisse. Efterfølgende dannes der ofte nye forhold, og af og til er der sammenbragte børn inde i billedet. Men hvem arver egentlig hvem i disse situationer. Find ud af det her.

Hvis du ikke har oprettet et testamente, er det arveloven, der bestemmer, hvem der arver dig, når du en dag ikke er her længere. Hvis du er i et forhold, skelnes der mellem om du er gift eller ej. Hvis du ikke er gift, er det i forhold til en eventuel kæreste uden betydning, om I bor sammen eller ej, og hvor længe I eventuelt har boet sammen. Hvis ikke I er gift, er der ingen automatisk arveret.

Kæreste og sammenbragte børn – hvem arver?

Hvis du har en kæreste, og I har hver jeres børn samt eventuelt ét eller flere fælles børn, vil dine børn arve dig, når du dør.

Hvis du har to børn fra et tidligere forhold og ét barn sammen med din nuværende kæreste, vil din arv blive fordelt ligeligt mellem dine tre børn. Hvis du efterlader dig en formue på 600.000 kr., vil hver af dine tre børn således få 200.000 kr.

Din kæreste og dine bonusbørn vil ikke arve noget.

Gift og sammenbragte børn – hvem arver?

Hvis du er gift, og I begge har børn fra tidligere forhold samt eventuelt ét eller flere fælles børn, vil din ægtefælle og dine børn arve dig, når du dør.

Hvis du har to børn fra et tidligere forhold og ét barn sammen med din nuværende ægtefælle, vil arven blive fordelt med halvdelen til din ægtefælle og halvdelen til deling mellem dine tre børn. Hvis du efterlader dig en formue på 600.000 kr. vil din ægtefælle således få 300.000 kr. og dine i alt tre børn vil få 100.000 kr. hver.

Dine bonusbørn vil ikke arve noget. Tilsvarende vil dine børn fra et tidligere forhold ikke arve noget efter din ægtefælle, når han/hun dør, selvom han/hun har arvet 300.000 kr. efter dig. Det vil i stedet være din ægtefælles børn – herunder eventuelle fællesbørn – der arver denne sum, forudsat at din ægtefælle ikke har brugt dem, naturligvis.

Den fordeling af arv, der bliver mellem de sammenbragte børn, afhænger altså af i hvilken rækkefølge dig og din ægtefælle går bort.

Giver det mening at oprette et testamente?

Uanset om du og din nuværende partner er gift eller ej, bør I overveje at få oprettet et testamente.

– Hvis I er gift og har sammenbragte børn, kan det give god mening at få oprettet et testamente for dér at tage stilling til fordeling af arven, både når den første og den sidste dør. På den måde kan I for eksempel tilstræbe, at børnene så vidt muligt arver lige meget, frem for at det i stedet afgøres af, i hvilken rækkefølge du og din ægtefælle dør. Hvis arven er ret stor, kan der – uden et testamente – ende med være temmelig stor forskel på størrelsen af børnenes arv, siger advokat Signe Brodtkorb og fortsætter

– Hvis du og din nuværende partner ikke er gift, arver I til gengæld slet ikke hinanden, medmindre I har oprettet et testamente. Hvis I ønsker at sikre hinanden, er det derfor vigtigt at få oprettet et sådant. Det vil for eksempel ofte gøre det lettere for den længstlevende at blive boende i en eventuel fælles bolig.

Overvejer du at få oprettet et testamente og har du spørgsmål?

Hvis du overvejer at få oprettet et testamente, og har spørgsmål til om det er det rette i din situation, så kontakt en af vores advokater og få et uforpligtende svar på, hvordan vi kan hjælpe dig.

Vil du vide mere?

Testamente

Konsekvenser ved et COLA-forhold

Mange vælger et forhold, hvor de bor hver for sig, også kaldet for COLA-forhold. Der kan der være mange grunde til, at man vælger at være i et forhold og samtidig bo hver for sig, men valget har også nogle konsekvenser, som man skal være bevidst om.