Få advokatens 5 bedste råd inden køb af sommerhus

Få advokatens 5 bedste råd inden køb af sommerhus

Overvejer du at købe sommerhus? Det er en stor beslutning, som for de fleste kræver mange overvejelser. Trods ligheder med køb af ”almindelig” bolig er der også punkter, hvor køb af sommerhus adskiller sig. Få advokatens fem bedste råd her.

Advokat Kristina Søgaard er specialiseret i boligkøb, og har beskæftiget sig med dette i en årrække. Hun kender derfor til de overvejelser, der bør ligge forud for såvel køb af sommerhus som køb af helårsbolig. Hun giver her sine fem bedste råd til køb af sommerhus.

Forpligtelser og restriktioner ved sommerhuset

Når du går i gang med at lede efter dit kommende sommerhus, er det ikke kun beliggenheden, du skal være opmærksom på. Der kan være forpligtelser i form af vejvedligehold, snerydning og medlemskab af en grundejerforening til varetagelse af disse opgaver, som du skal have med i dit budget. Det er også en god idé at undersøge, om der er stisystemer med vejrettigheder henover ejendommen.

Hvis du har planer om modernisering af sommerhuset, bør du være opmærksom på, om der er særlige krav til for eksempel tag og husfarve, ligesom der kan være restriktioner i form af strandbeskyttelseslinjer eller skovbyggelinjer i forbindelse med tilbygninger/ombygninger.

Hvis du får rådgivning af en advokat, når du køber sommerhus, vil han/hun gennemgå papirerne med dig og svare på de spørgsmål, du eventuelt måtte have.

Advokatforbehold og ejerskifteforsikring ved køb af sommerhus

Når du har fundet drømmesommerhuset, er det en god idé at få et advokatforbehold i købsaftalen. Det giver dig mulighed for at træde tilbage fra handlen, hvis advokaten ved gennemgang af dokumenterne oplyser dig om noget, som medfører, at du fortryder og alligevel ikke ønsker at købe sommerhuset.

Det er gratis for dig at træde tilbage, hvis du har et advokatforbehold i købsaftalen, hvorimod du skal betale 1 % af købesummen til sælger, hvis du ikke har et forbehold og fortryder inden fortrydelsesrettens udløb.

Når du har besluttet dig for at gennemføre købet, er det også en god idé at tegne en ejerskifteforsikring, så du er sikret, hvis der skulle dukke fejl op, efter du har overtaget sommerhuset. Det kan være en svær opgave at finde det rette forsikringsselskab til opgaven, da en del forsikringsselskaber ikke vil tegne ejerskifteforsikring på et sommerhus, der har været brugt til udlejning. En advokat med speciale i bolighandel kan hjælpe dig med at finde den bedste forsikring.

Realkreditbelåning på 75 % ved sommerhuskøb

Ved køb af sommerhus kan du låne op til 75 % af sommerhusets værdi som realkreditlån. Det blev ændret i 2017 fra blot 60 %. Sammen med de rekordlave renter er det derfor lettere end tidligere at gøre drømmen om sommerhus til virkelighed.

Optagelse af et realkreditlån i forbindelse med køb af sommerhus kræver en vurdering af sommerhuset og en godkendelse af realkreditinstituttet. Hvis du allierer dig med en advokat i forbindelse med sommerhuskøbet, vil advokaten varetage korrespondancen med banken – dels omkring vurderingen af sommerhuset og dels i forhold til at koordinere om eventuelle ejerpantebreve i ejendommen skal overtages, så du kan spare den allerede betalte afgift til tinglysningsretten.

Nye regler for skattefri udlejning af sommerhuse

Hvis du vælger at leje dit sommerhus ud noget af tiden, skal du betale skat af en del af dine indtægter. Du kan vælge mellem to forskellige metoder, når du skal opgøre overskuddet ved udlejningen: Regnskabsmetoden eller bundfradragsmetoden (også kaldet 40 % reglen).

Bundfradragsmetoden er den oftest anvendte metode, da den er lettest at gå til. Med denne metode er de første 42.700 kr. (2021-sats) af din lejeindtægt skattefrie. Ud over dette bundfradrag er der et skattefrit fradrag på 40 %.

Hvis du vælger selv at stå for udlejningen i stedet for at være tilknyttet et bureau, kan du få hjælp af en advokat til at udarbejde en lejekontrakt.

Samejekontrakt hvis I er flere ejere af sommerhuset

Hvis du køber sommerhus sammen med for eksempel dine søskende eller venner, er det vigtigt, at I får udarbejdet en samejekontrakt. Den kan for eksempel bruges til at regulere, hvem der må benytte sommerhuset hvornår, hvordan vedligeholdelsesudgifterne skal fordeles og hvordan det skal gribes an, hvis en af jer ønsker at træde ud af samejet.

Samejekontrakten giver jer kort og godt et sæt fælles spilleregler for samejet, så I ikke skal diskutere store og små ting undervejs, med fare for at jeres indbyrdes forhold kommer til at lide skade.

En advokat kan hjælpe jer med at udarbejde samejekontrakten, så den tager udgangspunkt i jeres situation, og så I husker at få taget stilling til alle de gængse problemstillinger.

Har du spørgsmål til køb af sommerhus?

Skal du købe sommerhus og har du spørgsmål? Kontakt en af vores advokater, og få et uforpligtende svar på, hvordan vi kan hjælpe dig

Vil du vide mere?

Stormflod og skade på fast ejendom

Mange ejere af huse og sommerhuse langs den danske østkyst risikerer i de kommende dage, at deres hus bliver oversvømmet, som følge af den værste stormflod i mere end 110 år.