Regler for ferie med skilsmissebørn

Hvilke regler gælder for ferie med skilsmissebørn?

Sommerferien nærmer sig med hastige skridt, men hvilke regler gælder egentlig for ferie med skilsmissebørn? Bliv klogere her.

Et skilsmissebarn har én bopælsadresse. Det gælder uanset, om om børnene er lige meget hos jer hver især, eller om børnene er mere hos den ene forælder end den anden.

Bopælsadressen er dén, der er registreret i CPR-registeret og forælderen på bopælsadressen er bopælsforælderen, mens den anden forælder er samværsforælderen.
Hvorvidt man er bopæls- eller samværsforælder har betydning i flere sammenhænge, blandt andet i forhold til ferie.

Bopælsforælderen har ret til ferien

Bopælsforælderen har ret til ferie med barnet – dog skal det varsles til samværsforælderen. Samværsforælderen derimod har som udgangspunkt ikke ret til samvær ud over dét samvær, som eksempelvis følger af en samværsaftale.

– Hos Penta Advokater opfordrer vi til, at I som forældre benytter blanketten fra Familieretshuset, når I laver en samværsaftale eller får hjælp af en advokat til at få lavet en sådan aftale. Hvis I begge underskriver, er blanketten fra Familieretshuset ligeså gyldig, som hvis den var udfærdiget af Familieretten. På blanketten er der mulighed for at udfylde samvær i forbindelse med ferier, og her er det vores råd, at I gør det så konkret som muligt. Vi råder således til, at I udfylder, hvem der har ret til at vælge uger først, på hvilken dag og hvilket tidspunkt samværet slutter, og hvem der skal hente og bringe barnet. Jo mere I tager stilling til, jo mindre er der at blive uenige om på et senere tidspunkt, siger advokat Signe Brodtkorb og tilføjer

– Sørg for at holde fokus på barnet, når I indgår aftaler og lav gerne længerevarende aftaler, så I ikke skal bringe det op hvert år. Husk også at have praktikken for øje – eksempelvis booker man typisk ferie fra lørdag til lørdag, så det vil være praktisk at tænke det ind i feriefordelingen, så det ikke bliver en unødvendig stopklods for ferieplanlægningen.

Har I brug for hjælp til samværsaftalen?

Hvis I har brug for rådgivning i forbindelse med udfærdigelse af samværsaftalen, hjælper vi gerne. Kontakt os for en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe.

Vil du vide mere?

Derfor er samværsaftalen vigtig

Er det nødvendigt med en samværsaftale?

En samværsaftale er ikke en nødvendighed, når I går fra hinanden og har fælles børn, men den er rigtig god at have, uanset hvor godt jeres samarbejde omkring børnene er.