Når forældre går fra hinanden, er samvær med barnet en vigtig del af at opretholde en tæt relation. Desværre kan der opstå situationer, hvor den forælder, som barnet bor hos, nægter at udlevere barnet til samvær. Samtidig kan der være situationer, hvor samværsforælderen ikke afleverer barnet hos bopælsforælderen efter endt samvær. Dette kan være en yderst frustrerende og bekymrende oplevelse for den forælder, der ikke får barnet udleveret. Denne artikel guider dig igennem, hvad du som forælder skal gøre, hvis dit barn ikke udleveres til samvær, inklusive muligheden for at anlægge en tvangsfuldbyrdelsessag, samt mulighederne for erstatningssamvær og krav om tvangsbøder.
Tvangsfuldbyrdelsessag
Hvis den forælder, der har bopælen, nægter at udlevere barnet til samvær, kan den samværsberettigede forælder anlægge en tvangsfuldbyrdelsessag. Det samme gælder for bopælsforælderen, hvis denne ikke får tilbageleveret barnet efter endt samvær hos den anden forælder. Det er i begge situationer en juridisk proces, hvor Familieretten kan træffe afgørelse om, hvorvidt barnet skal udleveres eller ej.
Hvornår skal tvangsfuldbyrdelsessagen anlægges?
Det er vigtigt at handle hurtigt, hvis du oplever problemer med at få dit barn udleveret i henhold til den aftale eller afgørelse der gælder. Ifølge dansk lovgivning bør du anlægge tvangsfuldbyrdelsessagen straks efter det første brud på samværsaftalen. Der er ingen specifik lovbestemt frist for, hvornår en sådan sag senest skal anlægges, men det anbefales at handle hurtigt for at sikre at kontakten til barnet hurtigst muligt genetableres.
Hvordan anlægger man en tvangsfuldbyrdelsessag?
- Indgivelse af sagen: En tvangsfuldbyrdelsessag skal indbringes direkte for Familieretten via minretssag.dk. Derudover skal du indlevere en kopi af den samværsaftale eller dom, der fastsætter samværet.
- Behandling af sagen: Familieretten vil herefter behandle sagen. Begge forældre vil typisk blive indkaldt til et møde, hvor retten vil forsøge at finde en løsning. Hvis barnet er gammelt nok, vil barnet blive indkaldt til en børnesamtale, hvor en dommer og en børnesagkyndig deltager. Hvis det ikke er muligt at finde en løsning, kan retten afsige en kendelse om tvangsfuldbyrdelse.
Erstatningssamvær
Hvis det viser sig, at du ikke kan få det planlagte samvær på grund af den anden forælders modvilje, kan du under tvangsfuldbyrdelsessagen anmode om erstatningssamvær. Erstatningssamvær betyder, at du får tildelt ekstra tid med barnet for at kompensere for det mistede samvær. Det er vigtigt, at sagen om tvangsfuldbyrdelse indgives samme dag, som samværet skulle have fundet sted, og hvor barnet ikke blev udleveret, da du ellers mister retten til erstatningssamvær.
Pålæggelse af tvangsbøder
Hvis en forælder gentagne gange nægter at udlevere barnet til samvær, kan Familieretten pålægge tvangsbøder. Tvangsbøder er en økonomisk sanktion, der skal motivere forælderen til at overholde samværsaftalen.
Konklusion
Hvis dit barn ikke udleveres til samvær, er det vigtigt at handle hurtigt. Anlægning af en tvangsfuldbyrdelsessag, anmodning om erstatningssamvær og muligheden for at få pålagt tvangsbøder er vigtige juridiske værktøjer, der kan hjælpe dig med at opretholde dit samvær med barnet. Ved at tage disse skridt kan du sikre, at barnets tarv og jeres relation beskyttes bedst muligt.
Har du spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål i forbindelse med ovenstående, er du velkommen til at kontakte os.