Der er for nylig vedtaget to nye lovforslag, som udspringer af den politiske aftale ”Styrket indsats mod social dumping”. De nye regler skal primært modvirke, at der anvendes illegal arbejdskraft, og at udlændinge arbejder til lavere lønninger og under uacceptable forhold. Desuden ønsker man at fastsætte krav til rammerne for indkvartering af ansatte.
Flere krav til tjenesteydere i RUT-registret
Udenlandske tjenesteydere – både virksomheder med ansatte og selvstændigt erhvervsdrivende uden ansatte i visse brancher – skal i dag anmelde sig til RUT-registret i forbindelse med udførelse af midlertidigt arbejde i Danmark. Der skal angives en række oplysninger om virksomheden og om de udstationerede lønmodtagere.
Som noget nyt skal de anmeldelsespligtige virksomheder, der udstationerer tredjelandsstatsborgere – dvs. borgere fra lande udenfor EU eller Norden – nu også uploade kopi af selve tjenesteydelsesaftalen, f.eks. en entreprisekontrakt. Dette skal tjene som et bidrag til de danske myndigheders vurdering af, om der er tale om en reel udstationering. Derudover skal virksomhederne også uploade kopi af ansættelseskontrakter for de ansatte og kopi af opholds- og arbejdstilladelser for de pågældende. Af ansættelseskontrakterne skal fremgå de sædvanlige vilkår, der følger af loven om ansættelsesbeviser, samt en eventuel udstationeringsaftale. Reglerne træder i kraft 1. januar 2026.
Krav om legitimation
Der indføres samtidig krav om, at tjenesteyderen skal sørge for, at de udenlandske medarbejdere kan fremvise gyldig legitimation til Arbejdstilsynet og Styrelsen for International Rekruttering (SIRI) ved deres kontrolbesøg på arbejdspladserne. Legitimation kan være i form af pas, kørekort, sundhedskort eller visum og id-kort. Kravet skal sikre, at de fornødne tilladelser og anmeldelser mv. er på plads og anvendes rigtigt. Kravet om at sikre, at de ansatte kan legitimere sig, gælder kun udenlandske tjenesteydere og altså ikke danske arbejdsgivere. Dog gælder det også for danske lønmodtagere, at de skal kunne identificere sig med kørekort el.lign. og på anmodning oplyse deres navn. Denne del af de nye regler træder i kraft allerede 1. januar 2025.
De nye regler håndhæves i samarbejde mellem Styrelsen for International rekruttering og Integration (STAR), politiet, Arbejdstilsynet og SKAT, herunder ved fysiske kontrolbesøg. De nærmere regler findes i udstationeringsloven. Det skal bemærkes, at regelændringerne ikke handler om de konkrete ansættelsesvilkår eller spørgsmål om overenskomstdækning
Krav til udenlandske medarbejderes bopæl
Som led i den politiske aftale om en styrket indsats mod social dumping er der også vedtaget en helt ny lov, der stiller minimumskrav til de boliger, som en arbejdsgiver stiller til rådighed for sine ansatte. Kravene følger allerede gældende krav til boliger i Danmark om bl.a. tilfredsstillende adgang til wc og drikkevand, hvor mange personer der må opholde sig i samme beboelsesrum, samt krav til beskyttelse mod fugt, kulde og varme og adgang til dagslys mv. Reglerne træder i kraft 1. juli 2025.
Søg rådgivning
Tag kontakt til vores advokater Mikael Marstal og Casper Mogensen, hvis du ønsker at vide mere om emnet eller har behov for assistance i en konkret sag eller vurdering.