Kend reglerne hvis du køber bolig med brændeovn

Overvejer du at købe en bolig med brændeovn eller pejseindsats?

Går du med overvejelser om at købe en bolig, der indeholder en brændeovn eller pejseindsats, er der god grund til at læse videre.

Den 1. august 2021 træder der nemlig nye regler i kraft, som gælder for de overdragelser, der tinglyses efter den 1. august 2021. De nye regler kan komme til at koste dig dyrt som køber, hvis du ikke er opmærksom på dem.

Ny lov med fokus på udskiftning af brændeovne og pejseindsatser fra før år 2003

Kort inden årsskiftet vedtog Folketinget en ny lov, der har fokus på at udskifte gamle brændeovne og pejseindsatser fra før år 2003. Årsagen er, at særligt de gamle brændeovne og pejseindsatser anses for at være en af de største syndere i forhold til luftforurening.

Hvis du overvejer at købe en bolig, hvor der er en brændeovn eller pejseindsats fra før 2003, skal du altså være særligt opmærksom på den nye lov.

De nye regler gør det nemlig obligatorisk for køber at udskifte eller nedlægge brændeovne og pejseindsatser fra før 2003.

Når købet af ejendommen bliver tinglyst, er du som køber forpligtet til at oplyse, om der står en brændeovn eller pejseindsats fra før 2003 i den bolig, du overtager. Hvis du oplyser, at det er tilfældet, vil du automatisk få meddelt en frist på 12 måneder til at udskifte eller nedlægge brændeovnen/pejseindsatsen og indberette det digitalt til Miljøstyrelsen.

Det kan blive en bekostelig affære, hvis du ikke er opmærksom på, at det er dig som køber, der kommer til at hæfte for udgiften til udskiftning/nedlæggelse af brændeovnen eller pejseindsatsen.

Når du er ude at kigge på en bolig, der indeholder en brændeovn eller pejseindsats, kan det være svært med det blotte øje at vurdere, hvornår brændeovnen eller pejseindsatsen er fra. Det kan derfor være en god idé, som led i handlen, at få en erklæring udarbejdet af en skorstensfejer, der beskriver, hvilket årstal brændeovnen eller pejseindsatsen er fra.

Få svar på de typiske spørgsmål

Er alle brændeovne/pejseindsatser fra før 2003 omfattet?

Nej, ikke alle såkaldte fyringsanlæg er omfattet af de nye regler. Eksempelvis har man valgt at undtage antikke brændeovne, der er produceret før 1920, og brændeovne og pejseindsatser i fredede bygninger.

Hvis du er i tvivl om, om du er forpligtet til at udskifte/nedlægge brændeovnen eller pejseindsatsen, kan du spørge din advokat til råds.

Hvad hvis jeg har en brændeovn eller pejseindsats fra før 2003, men jeg ikke vil sælge mit hus?

Så er der ingen grund til bekymring. De nye regler omfatter kun de tilfælde, hvor der sker et salg/køb af ejendommen.

Hvad hvis jeg vil købe en bolig, hvor brændeovnen eller pejseindsatsen er fra efter 2003?

Selvom du køber en bolig, hvor brændeovnen eller pejseindsatsen er produceret efter 2003, kan du ikke forholde dig passivt.

Hvis den bolig du køber, indeholder en brændeovn eller pejseindsats fra efter 1. januar 2003, er du som køber forpligtet til at dokumentere brændeovnens alder, inden 6 måneder efter du har fået adgang til ejendommen.

Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på at efterspørge dokumentation fra sælger i forbindelse med handlen.

Hvad sker der, hvis jeg som køber ikke indberetter oplysningerne, eller ikke foretager udskiftning?

Hvis du som køber ikke foretager indberetning, kan du i værste tilfælde risikere, at Miljøstyrelsen pålægger dig ugentlige tvangsbøder.

Hvis der derimod er tale om, at du ikke foretager udskiftning/nedlæggelse af brændeovnen eller pejseindsatsen fra før 1. januar 2003, senest 12 måneder efter at du har fået adgang til ejendommen, straffes du med bøde.

Er du i tvivl?

Hvis du står tilbage og er i tvivl om, hvad du er forpligtet til som køber, og om du risikerer at skulle afholde omkostninger til nedlæggelse/udskiftning af en eksisterende brændeovn, anbefaler vi, at du spørger en advokat til råds.

Et godt råd er i øvrigt at forsøge at forhandle et afslag i købesummen, hvis boligen indeholder en brændeovn eller pejseindsats fra før 1. januar 2003, og der tinglyses skøde efter 1. august 2021, da det er dig som køber, der kommer til at stå med udgiften til udskiftning/nedlæggelse – og det er ikke altid helt billigt.

Vil du vide mere?

Stormflod og skade på fast ejendom

Mange ejere af huse og sommerhuse langs den danske østkyst risikerer i de kommende dage, at deres hus bliver oversvømmet, som følge af den værste stormflod i mere end 110 år.