Ægtepagter er langt fra kun forbeholdt filmstjerner, direktører og andre med en større indkomst end normalt. Også for ”helt almindelige mennesker” kan det være en god idé at overveje en ægtepagt.
Når et ægteskab indgås, er det normalt med en forventning om, at det skal vare ved ”til døden os skiller”. Fakta er dog, at næsten halvdelen af alle ægteskaber i Danmark ender med skilsmisse, og for nogen betyder skilsmissen, at økonomien ender i kaos.
Dine aktiver skal deles ved skilsmisse
Hvis du og din ægtefælle er gift uden at have oprettet en ægtepagt, har I delingsformue (eller formuefællesskab som det også kaldes).
Delingsformue betyder, at I som udgangspunkt skal dele jeres formue imellem jer, hvis I skal skilles, og det gælder uanset hvornår, hvordan og af hvem aktiverne oprindeligt er erhvervet.
Hvis den ene ægtefælle har en opsparing, arver en større sum penge eller ejer en succesfuld virksomhed, indgår dette i boet og skal deles ved skilsmisse.
– Det er min erfaring, at der er mange, der ikke kender til reglerne på området. Flere tror eksempelvis, at det kun er dét, der er erhvervet i løbet af ægteskabet, der skal deles, mens andre tror, at for eksempel arv og selvstændig virksomhed bliver holdt uden for, når formuen skal deles, siger advokat Signe Horstmann og tilføjer
– Det kan skabe yderligere konflikt i forbindelse med en skilsmisse, hvis man ikke har fået talt om disse forhold under ægteskabet og derfor tror, at ægtefællen har den samme opfattelse af, hvordan aktiverne skal deles, som man selv har.
Tal om økonomien inden I gifter jer
Selvom det måske er hyggeligere at tale om bryllup og fremtidsdrømme end økonomi, er det derfor en god idé at tale om økonomien, inden I går op af kirkegulvet eller tager på rådhuset.
-Det er langt nemmere at tale sammen om økonomien, inden I står i skilsmissesituationen, og det er ikke uden betydning, om den ene har en større gæld fra tidligere eller den anden har en stor opsparing. Kun ved at være åbne om det, kan I sikre, at det går rimeligt til, hvis I en dag går fra hinanden igen, siger Signe Horstmann.
Ved at oprette en ægtepagt kan ægtefællerne bestemme, at enkelte aktiver eller en andel af formuen skal være særeje, og dermed ikke deles i tilfælde af skilsmisse. Det er også muligt at gøre en gældspost til særeje.
Hos Penta Advokater kan vi rådgive jer om, hvorvidt I vil have gavn af at oprette en ægtepagt og stå for oprettelsen af den.