Alternative Text
Partner, advokat (L) Kristina Søgaard 5. august 2019

Hvad skal der ske med forældrekøbet på sigt?

Hvis I overvejer et forældrekøb for at hjælpe jeres barn med at få tag over hovedet under studielivet, har I formentlig også gjort jer nogen tanker om, hvad der skal ske med forældrekøbet på sigt. Bliv klogere på reglerne her.

Inden I vælger at investere i et forældrekøb, er det vigtigt, at I ved, hvilke regler der gælder, den dag jeres barn er færdig med studielivet, for eksempel hvis:

  • I vil udleje boligen til andre end jeres barn
  • I vil sælge boligen til jeres barn
  • I selv vil flytte ind i boligen

Udlejning og salg af forældrekøb

Der er for så vidt ikke forskel på, om I lejer boligen ud til jeres barn eller en fremmed. Dog kan der være ekstra god grund til at søge rådgivning i forbindelse med udarbejdelsen af lejekontrakten, hvis I lejer til en fremmed, så I er helt sikre på, at den er udformet korrekt, for eksempel hvad angår jeres mulighed for at kunne opsige lejeren igen.

Hvis forældrekøbet skal sælges, vil I – uanset om det er til barnet eller andre – blive beskattet af den avance, der eventuelt opnås ved salget, det vil sige forskellen mellem salgsprisen og købsprisen. Hvis lejligheden sælges med tab, kan I til gengæld fradrage tabet i andre skattepligtige gevinster.

Hvis I sælger forældrekøbet til jeres barn, skal I være opmærksom på, at I kan sælge boligen til jeres barn til en pris, der er 15 procent under den offentlige ejendomsvurdering, uden at det vil udløse en gaveafgift for barnet. I et sådant tilfælde bør I overveje, om eventuelle søskende til barnet skal tilgodeses i et testamente på anden vis.

Måske har I selv lyst til at prøve noget nyt og flytte til storbyen? Hvis I flytter ind i forældrekøbet, kan I – hvis I på et tidspunkt ønsker at sælge boligen igen - sælge den skattefrit, såfremt den har været jeres reelle og permanente bolig.

Har du læst vores andre artikler om forældrekøb?

>> Det skal du være opmærksom på ved forældrekøb 

>> Roommate i forældrekøbslejlighed? Det skal I være opmærksomme på 

Søger du rådgivning om forældrekøb?

Overvejer du forældrekøb og har du spørgsmål i den forbindelse? Så kontakt en af vores advokater og få et uforpligtende svar på, hvordan vi kan hjælpe dig.