Hvis du overvejer et forældrekøb, kan du læse her, hvad du skal være opmærksom på.
For mange er boligjagten i studiebyerne forbundet med frustration. Boligerne er dyre og der er rift om dem, så ofte er de udlejet, før man overhovedet når at se dem. Hvis man som forældre har en fornuftig økonomi, kan det derfor være nærliggende at overveje et forældrekøb for på den måde at hjælpe sit barn godt i gang med studielivet.
Overvej tidshorisonten ved et forældrekøb
Udgangspunktet i et forældrekøb er, at I som forældre køber en bolig til jeres barn/børn.
Finansieringen af et forældrekøb kan – som ved et hvert andet boligkøb – sammensættes på flere måder. Det kan være, at I har friværdi i jeres egen bolig eller i et eventuelt sommerhus, måske har I en opsparing eller måske skal forældrekøbet finansieres ved et realkreditlån. Jeres pengeinstitut kan vejlede jer til den bedste løsning i jeres situation, og de vil også kunne råde til, hvilket prisniveau forældrekøbet bør holdes indenfor.
– Priserne i de store studiebyer er meget volatile, og kan ændre i både positiv og negativ retning med meget kort varsel, så inden I investerer, er det en god idé at overveje tidshorisonten og størrelsen på lejligheden nøje. Spørg for eksempel jer selv om der er nogle yngre søskende, der kunne tænkes at overtage lejligheden, når den ældste er færdig med studierne og/eller om det er mest fordelagtigt med en større, dele-venlig lejlighed, der dels giver mulighed for, at der kan lejes et værelse ud til en ven/veninde under studierne og som dels er mere oplagt at blive boende i efter endt studie, siger advokat Kristina Søgaard.
Hvordan fungerer et forældrekøb?
Inden I køber en bolig for at leje den ud til jeres barn, skal I huske at sikre jer, at lejligheden ifølge ejerforeningens vedtægter må udlejes. Derudover skal I være opmærksomme på, at udlejning af en bolig er omfattet af lejeloven. Derfor bør I få udarbejdet en formel lejekontrakt med jeres barn, hvori lejevilkårene er beskrevet nærmere.
– Lejeindtægten dækker en stor del af jeres udgift til boligen. Jeres barn har til gengæld mulighed for at søge boligsikring, når der er lavet en lejekontrakt. Det er således fordelagtigt for begge parter, siger Kristina Søgaard, der derudover gør opmærksom på følgende:
- Udlejning af en ejendom betragtes som selvstændig erhvervsvirksomhed, så der skal betales skat af et eventuelt overskud fra udlejningen
- Huslejen skal fastsættes ud fra, hvad huslejenævnet anser som rimelig set ud fra markedsværdien
- Hvis dit barn skal bo i lejligheden sammen med en bofælle, bør du lave en skriftlig aftale, der sikrer, at det er dit barn, der har ret til at blive boende i lejligheden
Det er også vigtigt, at I ved, hvilke regler der gælder for forældrekøbet, hvis I for eksempel vil udleje boligen til andre end jeres barn, sælge boligen til jeres barn eller hvis selv ønsker at flytte ind i boligen.
Det kan du læse mere om her:
>> Hvad skal der ske med forældrekøbet på sigt?
og her kan du læse, hvordan en advokat hjælper dig igennem et boligkøb:
>> 5 gode grunde til at alliere dig med en advokat, når du køber bolig
Søger du rådgivning om forældrekøb?
Overvejer du forældrekøb og har du spørgsmål i den forbindelse? Så kontakt en af vores advokater og få et uforpligtende svar på, hvordan vi kan hjælpe dig.